Zorg voor jezelf

2 ademhalingsoefeningen om je volgende shift te proberen

We hebben het allemaal weleens meegemaakt…

… traumakamer vol zieke patiënten

… een IC waarbij 2 patiënten tegelijkertijd een hartstilstand hebben

… een pediatrische patiënt met hardnekkige aanvallen

… je hart bonkt in je keel, je mond voelt droog en je ademhaling versnelt.

Als artsen ondervinden we dagelijks stress. Met gevallen als deze — wanneer je voelt dat je de controle verliest — vertraag je en vergeet niet te ademen. Ik heb twee ademhalingsoefeningen gevonden die ik routinematig gebruik om mijn hartslag te vertragen, mijn gedachten te verzamelen en mijn energieën opnieuw te richten op succes.

Het belang van ademhalen

Het lichaam kan weken overleven zonder te eten en dagen zonder te drinken. Maar zonder voedende ademhalingen, we hebben slechts enkele minuten om te leven. We weten dit. Uiteraard weten we dit als arts!.

Maar heb je nagedacht over de manier waarop je ademt? Dit kan een grote invloed hebben op je gezondheid en welzijn.

Hoe gemakkelijk (en automatisch) ademen ook is, we houden waarschijnlijk geen rekening met de enorme voordelen van gecontroleerde en gerichte ademhaling. Dit is vooral belangrijk omdat we onze dagelijkse stressoren tegenkomen bij de zorg voor zieke en kritieke patiënten.

Kies ervoor om beter te ademen

Wanneer we ervoor kiezen om bewust beter te ademen, ontketenen we een breed scala aan voordelen voor onze gezondheid en welzijn. Met een beetje oefening kunnen ademhalingsoefeningen je meer op je gemak en minder gestrest voelen. Je krijgt meer duidelijkheid en wordt minder reactief in situaties waar een grote inzet veresit is

Er zijn veel patronen en technieken die je kunt gebruiken om beter te ademen, maar ik heb 2 ademhalingsoefeningen gevonden die ik probeer te gebruiken wanneer ik geconfronteerd word met een zieke of kritische patiënt.

Box Ademhaling

Ontwikkeld door US Navy Seal, Mark Divine, is box-ademen een eenvoudige en gemakkelijke manier om je ademhaling te vertragen en je concentratie te verdiepen tijdens stressvolle gebeurtenissen. Het is een eenvoudige techniek die je overal en altijd kunt doen. Ikzelf heb boxademhaling al gebruikt vlak voordat ik begin aan een mogelijks moeilijk intubatie of wanneer ik een reanimatie leidt.

De stappen:

 • Sluit je ogen en adem alle lucht uit je longen uit tot een telling van 4 seconden
 • Houd 4 seconden vast
 • Adem langzaam en diep door je neus gedurende 4 seconden
 • Houd de lucht in uw longen en houd 4 seconden vast
 • Adem langzaam uit door je neus

Dat is één circuit. Je kunt zo vaak herhalen als je wilt, maar met oefening begin je te zien dat je na 1-2 minuten rustiger maar ongelooflijk gefocust voelt.

4-7-8 Ademhaling

Deze ongelooflijk eenvoudige ademhalingsoefening werd ontwikkeld door Dr. Andrew Weil , een wereldberoemde leider op het gebied van integratieve geneeskunde. Hoewel de technitek staand kan worden uitgevoerd, wordt het aanbevolen om in een stoel te zitten met je rug recht.

De stappen:

 • Plaats het puntje van je tong op de rand van het weefsel net achter uw voortanden (je tong blijft de hele oefening in deze positie)
 • Adem volledig uit met je mond een beetje open
 • Sluit je mond en inhaleer langzaam en vul je longen volledig gedurende 4 seconden
 • Houd de lucht in je longen en houd deze 7 seconden vast
 • Adem gedurende 8 seconden volledig uit door je mond

Dit wordt beschouwd als één ademcyclus. Adem opnieuw in en herhaal de ademcyclus nog 3 keer. Deze techniek vereist enige oefening, maar kan op elk moment discreet en met weinig inspanning worden uitgevoerd.

Het belang van ademhaling en stressreductie kan niet worden onderschat. Onze hartslag, bloeddruk, spijsvertering en hormonen worden allemaal geregeld en gereguleerd door onze ademhaling. Even belangrijk is dat ons mentale en emotionele welzijn ook wordt verweven door onze ademhaling.

Neem de tijd om deze ademhalingsoefeningen te leren en uit te voeren en bereid je voor om je meer in controle en gefocust te voelen tijdens je volgende stressvolle dienst.

Nog een laatste tip … stap, indien mogelijk, even naar buiten of weg van jeafdeling. Onderschat de helende effecten van een beetje frisse lucht niet!

Deel gerust!

Klaar om health care burnout te bestrijden? 

 

Eén van de belangrijkste misvattingen over vreugde in de gezondheidsberoepen is dat gezondheidszorg ons gelukkig zou moeten maken. Maar de waarheid is – en we KUNNEN dit niet genoeg benadrukken – geluk gebeurt niet alleen. Je moet het laten gebeuren. 

Ontvang GRATIS het M.I.R.A.K.E.L e-boek met een stappenplan voor voorkomen of overwinnen van burn-out voor artsen, paramedici en andere gezondheidswerkers. 

Ontvang het GRATIS e-book

Klaar om health care burnout te bestrijden? 

 

Word lid van de Dandelions en je ontvangt e-mails met tips en trucs om je terug met plezier aan het werk te gaan in de gezondheidszorg

+ KRIJG TOEGANG TOT ONZE  GRATIS BIBLIOTHEEK  VOOR CREATIEVE GROEIENDE ONDERNEMERS

  1.  

JOIN DE DANDELIONS