Zorg voor jezelf

De behoefte aan meer stilte in je dag

Afbeeldingsresultaat voor girl

Ziekenhuizen en artsenpraktijken zijn lawaaierige plaatsen. Zeker op een spoedgevallendienst of intensieve zorgen eenheid is het nooit echt stil. Ook jouw dag begint waarschijnlijk met een alarmsignaal. Vanaf het moment dat je wakker wordt tot het moment dat je hoofd opnieuw het kussen raakt na je werkdag, is je dag gevuld met piepjes, waarschuwingen, pings en, wel…geluid.

Ik wil je graag dit advies meegeven. Waardeer de kracht van stilte. Maak de hele dag ruimte voor stilte – ja, zelfs op het werk. Het ziekenhuis is één van de grootste daders van lawaai gedurende de dag. Lawaaierige ziekenhuizen zijn al lang een klacht zowel van patiënten als van artsen. Nu is er onderzoek ter ondersteuning van wat we intuïtief weten. 

Geluidsoverlast

In een kleine studie gepubliceerd in de Annals of Internal Medicine, ontdekten onderzoekers Drs. Buxton en Solet van de Harvard Medical School dat de geluiden van medische apparatuur meer storend waren voor de patiënten dan de omgeving of de menselijke stem. 

Verder vermeldt Dr. Buxton dat “tachtig procent van de alarmmonitors in patiëntenkamers en op ziekenhuisvloeren geen klinische relevantie heeft”, zei Dr. Reddy in haar rapport voor ABC News . 

De American Association of Critical Care Nurses definieert alarmmoeheid als een “sensorische overbelasting die optreedt wanneer artsen worden blootgesteld aan een overmatig aantal alarmen, wat kan leiden tot ongevoeligheid voor alarmgeluiden en een verhoogd aantal gemiste alarmen. 

Deze voortdurende roep heeft de Wereldgezondheidsorganisatie er in 2011 zelfs toe gebracht om geluidsoverlast een moderne plaag te noemen die gepaard gaat met verhoogde bloeddruk en hartaanvallen. 

Dus als lawaai slecht voor ons is, is stilte dan goed voor ons?

Geluid verminderen

Studies van de menselijke fysiologie verklaren hoe deze onzichtbare bron zo’n grote invloed op onze gezondheid kan hebben. Eén van de belangrijkste onderzoeken hiernaar is gedaan door Dr. Luciano Bernardi in zijn onderzoek uit 2006. Zelfs niet van plan om het effect van stilte te bestuderen, was hij aangenaam verrast over positieve fysiologische effecten die stilte heeft op veranderingen in bloeddruk en hersencirculatie.

Bernardi was aanvankelijk geïnteresseerd in het bestuderen van de fysiologische effecten van muziek op de hersenen. Tot zijn verbazing bleken de lege pauzes tussen de ontspannende muziektracks veel relaxter te zijn dan ofwel “ontspannende” muziek of een meer uitgebreide stilte gespeeld voordat het experiment begon. 

Nog opmerkelijker is het potentieel dat stilte kan hebben over aandoeningen zoals dementie en depressie. In 2013 onderzocht Duke-onderzoeker Imke Kirste de geluiden in de hersenen van volwassen muizen. Ze verdeelde vier groepen in verschillende auditieve stimuli – muziek, een babymuis huilend, witte ruis en stilte. Ze veronderstelde dat het huilen van de babymuis de ontwikkeling van nieuwe hersencellen zou kunnen veroorzaken. 

Net als Bernardi gebruikte ze stilte als controle voor haar experiment; Wat bleek: het was de stilte die de belangrijkste en langste impact heeft. Kirste ontdekte dat twee uur stilte per dag een celontwikkeling in de hippocampus veroorzaakte. Hoewel het onderzoek van Kirste voorlopig is, is ze verheugd om te zien of dit effect toepassingen zou kunnen hebben bij de behandeling van depressie en dementie, omdat deze twee ziekten worden geassocieerd met afnemende snelheid van neurogenese in de hippocampus. 

4 tips om vandaag te gebruiken

Tot zover de literaruut.

“Maar wat heb ik daar nu praktisch aan? “, hoor ik je al zeggen.

Stilte is een keuze waarover jij controle hebt.; meer zelfs dan je zou denken. We hebben allemaal dezelfde 24 uur, dus laten we ze verstandig gebruiken. Om de kracht van stilte op het werk te omarmen, moet het beginnen voordat je het ziekenhuis of de kliniek binnengaat. 

Een voorschrift zou er uitzien als

Kom 15 minuten te vroeg aan

Als een spoedarts, net als velen van jullie, zijn er talloze alarmen, piepjes, telefoontjes, onderbrekingen, enz. Die onze oren en geest aanvallen bij het begin van elke dienst. Probeer daarom 15 minuten voor het begin van je shift aan te komen voor wat stilte. Sluit je ogen en adem. 

Nu ben ik niet het type om uren op een yoga matje te gaan zitten mediteren. Toch is het zeer waardevol je op bepaalde momenten van de dag bewust op je ademhaling te concentreren en bewust stilte op te zoeken.

Deze diep reinigende ademhalingen hebben dubbele effecten. Ze kalmeren de geest en bereiden je toch voor op de komende dag. Hoewel voedende ademhalingen geweldig zijn, probeer een snelle meditatie toe te voegen. Ik kan je hiervoor vanharte de Headspace-app aanbevelen. 

De Headscape-app zou op de smartphone van elke arts staan. Het heeft honderden themasessies over alles, van stress, focus en slapen. Wat Headspace nog ongelooflijker maakt, is dat het “hapklare” geleide meditaties heeft voor drukke professionals zoals wijzelf. 

Tijdens werk

Dit vereist een beetje meer creativiteit – zeker op een spoeddienst – maar het is zeker mogelijk. Hoe druk we het ook hebben, we kunnen gegarandeerd 2-3 minuten eenzaamheid en stilte in onze schema’s vrijmaken. Zelfs de drukste chirurg kan tussen de interventies door de tijd nemen om te zitten, ademen en misschien te luisteren naar een geleide meditatie via Headspace . Als MUG arts ken je op terugweg van een interventie meestal wel enekele minuten de stilte opzoeken. Als je het echt naar een hoger niveau wilt tillen (en je het aan jezelf wilt uitgeven), overweeg dan om een ​​hoofdtelefoon met ruisonderdrukking te kopen. Ik gebruik de Bose QuietComfort 35 serie II – wireless headphone

Als het weer het toelaat, loop dan naar buiten voor een snelle wandeling door het ziekenhuis of kantoorgebouw. Soms vergeten we in de drukte van onze werkdag dat er een hele andere wereld bestaat. Het is een goede herinnering om gewoon te zitten en even de natuurgeluiden te horen op een bankje net buiten je ziekenhuisdeuren. 

Na het werk

Dit is misschien wel het meest cruciale gebied waar we ons kunnen verbeteren. Ik kan je niet vertellen hoe vaak ik van mijn werk naar huis rijd en nog steeds het zoemen van de ventilator-alarmen in mijn hoofd hoor piepen. Of het alarm van de telemetrie. Het voelt alsof ik nooit het ziekenhuis heb verlaten! En dit is gevaarlijk. 

Hoewel het moeilijk kan zijn om de geest tot rust te brengen, omdat je waarschijnlijk de dag in je hoofd afspeelt. Maak van het moment dat je in je auto stapt een HARD STOP. Dit betekent dat je de dag niet meer in uw hoofd hoeft af te spelen, de radio niet hoeft aan te zetten, je telefoon niet hoeft te controleren – je hoeft alleen maar de totale stilte te waarderen en te omarmen. Haal op dat moment vijf keer diep adem. Zorg ervoor dat elke inhalatie iets langer duurt. 

Deze oefening zou niet meer dan 1-2 minuten moeten duren, en als je er klaar voor bent (en ik hoop dat dat zo is), open dan je Headspace-app en luister naar een korte meditatiesessie van één minuut. Er is een mini-meditatiesessie genaamd “Loslaten van stress”, die perfect is voor mij. 

Pure en uiterste stilte

Vrienden, ons huis en vooral onze werkomgevingen zijn gevuld met (overmaat aan) geluid. Op het werk zijn er talloze waarschuwingen, alarmen, piepjes en pings. Hoewel we ze niet allemaal onmiddellijk kunnen doen zwijgen, kun je wel kiezen hoe je er op reageert. Laat het “lawaai” je niet verteren. Zoek kleine tijdsvensters vóór, tijdens en vooral na het werk om te genieten van de genezende kracht van pure en uiterste stilte.

Deel gerust!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Klaar om health care burnout te bestrijden? 

 

Eén van de belangrijkste misvattingen over vreugde in de gezondheidsberoepen is dat gezondheidszorg ons gelukkig zou moeten maken. Maar de waarheid is – en we KUNNEN dit niet genoeg benadrukken – geluk gebeurt niet alleen. Je moet het laten gebeuren. 

Ontvang GRATIS het M.I.R.A.K.E.L e-boek met een stappenplan voor voorkomen of overwinnen van burn-out voor artsen, paramedici en andere gezondheidswerkers. 

Ontvang het GRATIS e-book

Klaar om health care burnout te bestrijden? 

 

Word lid van de Dandelions en je ontvangt e-mails met tips en trucs om je terug met plezier aan het werk te gaan in de gezondheidszorg

+ KRIJG TOEGANG TOT ONZE  GRATIS BIBLIOTHEEK  VOOR CREATIEVE GROEIENDE ONDERNEMERS

    1.  

JOIN DE DANDELIONS