Bloggen

Een Favicon voor je blog maken. Zo doe je dat.

Je bent al heel wat opgeschoten met je blog. Je hebt je branding vastgesteld, je hebt je website gemaakt en je bent er helemaal klaar voor om je fantastische nieuwe blog te lanceren.

Maar ben jij niet één van de vele bloggers die is vergeten om een ​​Favicon toe te voegen? Of toch? Het aantal keren dat ik websites zonder heb gezien! Ik kan ze niet meer op m’n twee handen tellen.

Misschien vraag je je af: “wat is in vredesnaam een ​​Favicon ?! En waarom heb je er zelfs een nodig?”

Zelfs indien je pas een website bent opgestart, is het zeker een meerwaarde om een favicon toe te voegen om je nieuwe website er super professioneel uit te laten zien en alsof je al jaren aan het bloggen bent!

Voor het geval  je niet weet wat een favicon is, leg ik het je hier duidelijke en eenvoudig uit. Ik zal ingaan op wat een Favicon is, waarom je er een nodig hebt en hoe je een favicon voor je blog of website kunt maken.

1. Wat is een Favicon?

Favicons hebben ook  verschillende andere namen: websitepictogram, bladwijzerpictogram,  tabbladpictogram, URL-pictogram snelkoppelingspictogram, (om maar een paar te noemen).

Aangezien een beeld meer zegt dan duizend woorden, hier een kleine screenshot:

Voorbeeld van een favicon

Zie je die mini icoontjes in de linker zijde van elke tab: Voilà, dus dat is een Favicon!

Het is eigenlijk het klein pictogram dat uw webpagina identificeert aan de linkerkant van het tabblad.

In feite is hier de onze een — wat zou je ook anders verwachten — een dandelion.

Dandelion favicon

Als je bovenaan deze pagina op het tabblad kijkt, zou je het moeten zien:

hart als illustratie

2. Waarom heb je een Favicon nodig?

Er zijn enkele redenen waarom een ​​Favicon voor je blog belangrijk is en waarom je er een nodig hebt wanneer je een website hebt.

Een favicon creëert een samenhangend merk-beeld

Een Favicon is nog een andere mogelijkheid om uw bedrijf op de markt te brengen en consequent te merken.

Wanneer uw lezer door uw site scrolt, scrolt het logo mogelijks niet mee.

Je favicon, is echter ALTIJD zichtbaar!

Zelfs als je lezers op een zijspoor zijn geraakt en ze zitten in een ander tabblad dat Het Laatset Nieuws of Facebook stalking leest, zal je tabblad nog steeds zichtbaar zijn met die kleine Favicon.

Je ziet eruit als een professional

Zou je site zonder een Favicon dood gaan! Nee! En jij gelukkig ook niet!

Een Favicon laat je blog er wél gepolijst uitzien, het laat zien dat dit het voltooide product of artikel  is.

Het zorgt er ook voor dat het lijkt alsof je al jaren in het bedrijfsleven bent of blogt, zelfs als je nog maar een beginneling bent die gisteren is gelanceerd.

Bouwt vertrouwen

Ik weet niet of jij dat ook doet, maar als ik een website bezoek die geen Favicon heeft, voelt het een beetje vluchtig!

Ik zou bijvoorbeeld zeker geen betaalgegevens invoeren in een dergelijke website.

Het zet me op scherp en doet me twee keer nadenken over het al dan niet opnieuw bezoeken van die site.

Verbetert de gebruikerservaring

Een Favicon is uw eigen unieke pictogram dat uw lezer helpt uw ​​site bij te houden wanneer er 25 miljoen andere vensters open zijn!

Je wilt niet dat ze per ongeluk het venster met je blog sluiten en nooit meer terugkomen.

Maak het zo gemakkelijk mogelijk voor uw lezer om u weer te vinden, vooral als ze het aandachtsniveau van een vlieg hebben.

Hoe zou mijn Favicon eruit moeten zien

Favicons moeten eenvoudig en schoon zijn. Je hebt maar een kleine ruimte om een ​​GROTE indruk te maken, dus overlaad die ruimte zeker niet!

Je favicon zou op de een of andere manier moeten aansluiten op je merk. Kies dus een element uit je logo om te gebruiken in je Favicon, of dat nu het lettertype, merkkleuren of een bepaald deel van het ontwerp is, bijvoorbeeld Tailwinds staart of Apple’s apple. Jouw Favicon moet gewoon een ander element van uw coherente, consistent toegepaste merk zijn.

text divider

3. Hoe een Favicon te maken

Er zijn veel Favicon-generatoren op het internet die gratis generatoren aanbieden.

Maar verrassing, verrassing, ik gebruikte Google spreadsheet om de mijne te ontwerpen of je kon het net zo gemakkelijk doen in Canva PicMonkey.

Zowel PicMonkey als Canva zijn GRATIS wanneer u zich registreert voor een account. Ook Google Spreadsheat is gratis, en bied eenvoudige copy paste mogelijkheden die iets omslachtiger zijn in pic monkey of Canva, maar het kan dus met alle drie.

Als je ze nog niet hebt gebruikt om je logo of ander marketingmateriaal te maken, zijn ze alledrie zeker het proberen waard.

Vroeger was er prake van de noodzaak van converteren van uw Favicon-pictogram naar een .ICO-bestand (wat dat ook was!).

Maar gelukkig is dit niet langer het geval als u de nieuwste versie van WordPress gebruikt. Ik weet zeker dat dit ook geldt voor andere bouwers van websites.

hart als illustratie

Ik ga je laten zien hoe je IN EEN MUM VAN TIJD je eigen Favicon kunt maken met Google presentaties.

#1. In jouw google drive, klik op (1) nieuwe  en dan ( 2) Google presentaties

google presentatie in google drive

Je krijgt dan een nieuwe presentatie die er als volgt uit ziet.

een nieuwe presentatie

#2. Je kan nu de vereiste afmetingen ingeven, in geval van onze favicon is dat 512 x 512 pixels.

formaat van presentatie

# 3. Dit zal dan een nieuw blanco ontwerp opleveren waar je aan kunt werken.

Het eerste dat je moet doen, is uw Favicon een naam geven door “nieuwe presentatie” te veranderen in de naam die jij kiest (IN dit voorbeeld gebruik ik als naam “mijnfavicon”

een naam voor presentatie

# 4. Hoe je je Favicon ontwerpt, is geheel aan jou natuurlijk, maar probeer het eenvoudig te houden!

Je kan tekst toevoegen door een tekstvak te maken. Zo heb je keuze uit multiple lettertypen. Hier kan je dan het lettertype, de grootte en de kleur bovenaan aanpassen aan jouw smaak en vooral in overeenstemming met jouw merk.

# 5. Je kan ook Tekeningen gebruiken, zowel van het net, als van je computer

tekening of tekst in een favicon

# 6. Je kan de kleur van de achtergrond van je Favicon aanpassen door “Achtergrond” te selecteren in het menu bovenaan de pagina.

achtergrond van favicon

Je hebt dan vooraf geselecteerde kleuren om uit te kiezen maar door op “aangepast” te klikken, kan je ook een specifieke kleur selecteren die overeenkomt met uw merk .  Er is eveneens de mogelijkheid met kleurschakeringen te werken in de achtergrond.

In het voorbeeld hier heb ik een schakering van groen naar oranje gemaakt. ( ik denk niet dat ik dat in het echt zou doen, maar zo is het op z’n minst duidelijk 😘 …)

voorbeeld favicon in stappen

# 7. Je hebt ook de mogelijkheid om Shapes, Lines, Icons en meer toe te voegen door op “tekening” te klikken.Een internet zoeker opent zich en je kan éénvoudig op zoek gaan naar een tekening ( best png wanneer je transparante tekening wil). Je kan de grootte, positie en kleur van deze vormen, lijnen of pictogrammen wijzigen.De keuzes en combinaties zijn echt eindeloos!

# 8. Zodra je klaar bent met het ontwerpen van je Favicon, kan je het opslaan zodat je het vervolgens naar uw website kunt uploaden. Ik download het altijd als een PNG-bestand. JPG is ook een optie.

downloaden van favicon

4. Een Favicon toevoegen aan uw WordPress-website

In WordPress is het gemakkelijk om een ​​Favicon voor je blog toe te voegen.

# 1. Log in op uw WordPress-website als een admin-gebruiker. Ga naar uw website en klik op “customizer”  bovenaan de pagina.

favicon invoegen in wordpress

# 2. U bevindt zich dan in de weergave “Aanpassen” en kunt vanaf hier klikken op “Site-identiteit” in het menu aan de linkerkant van de pagina.

site identiteit in wordpress

# 3. Onderaan de “Site Identity” -optie kunt u de Favicon uploaden die u met behulp van google presentatie ( of cava of pic monkey indien u dat wenst) hebt gemaakt.

Klik op “Selecteer afbeelding” of “change image” indien je engelstalige versie van wordpress zou hebben.

# 4. Je wordt naar jouw afbeeldingenbibliotheek gebracht. In het tabblad “Bestanden uploaden” kan je klikken op de knop “Bestanden selecteren” en jouw Favicon uploaden.

select favicon voor wordpress

Het nieuwe favicon staat er in

# 5. Er zal worden gevraagd om je afbeelding bij te snijden. Maak je geen zorgen, als je afbeelding 512 x 512 pixels is, zou je geen problemen moeten hebben, en is bijsnijden niet nodig.

Nu hoef je alleen nog maar te “Publiceren” zodat je favicon bovenaan je website wordt weergegeven !!

ingevoegde favicon

En dat is het. Je hebt nu een Favicon, sitepictogram, hoe je het ook wilt noemen!

ik heb wel ons oude vertrouwde favicon terug geactiveerd na deze sessie, aangezien ik vind dat het beter bij onze branding past

hartjes als tekst divider

👁️‍🗨️ Samenvatting…

Vergeet niet het bescheiden kleine Favicon! Nu weet je hoe je een favicon voor je blog maakt.

Dit kleine favicon juweel identificeert een belangrijk onderdeel van uw merk , bouwt vertrouwen op bij uw lezers & klanten en verbetert de gebruikerservaring.

Het maakt het gemakkelijk voor uw lezer om uw blog te identificeren wanneer er tonnen andere tabbladen geopend zijn. Laat ze uw site niet sluiten om nooit meer terug te komen!

Een Favicon maken kan in minder dan een half uur met google presentations, met Canva of met PicMonkey. Terwijl het uploaden naar WordPress nog nooit zo eenvoudig was.

Probeer het en zie het verschil dat het maakt voor het algehele uiterlijk van uw website …

Pin voor later !

Indien je nog suggesties zou hebben, dan hoor ik het graag van je!

Veel blog-plezier!

Deel gerust!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Klaar om health care burnout te bestrijden? 

 

Eén van de belangrijkste misvattingen over vreugde in de gezondheidsberoepen is dat gezondheidszorg ons gelukkig zou moeten maken. Maar de waarheid is – en we KUNNEN dit niet genoeg benadrukken – geluk gebeurt niet alleen. Je moet het laten gebeuren. 

Ontvang GRATIS het M.I.R.A.K.E.L e-boek met een stappenplan voor voorkomen of overwinnen van burn-out voor artsen, paramedici en andere gezondheidswerkers. 

Onttvang het GRATIS e-book

Klaar om health care burnout te bestrijden? 

 

Word lid van de Dandelions en je ontvangt e-mails met tips en trucs om je terug met plezier aan het werk te gaan in de gezondheidszorg

+ KRIJG TOEGANG TOT ONZE  GRATIS BIBLIOTHEEK  VOOR CREATIEVE GROEIENDE ONDERNEMERS

    1.  
  • Gidsen en e-boeken met strategieën om je publiek te doen groeien
  • Toegang tot onze online bibliotheek met gratis tutorials
  • Spiekbriefjes, werkboeken en stappenplannen om je te helpen toe te passen wat je hebt geleerd.

JOIN DE DANDELIONS