Reizen

Comfortabele lange afstands vluchten. Tien tips.

Wie houdt er niet van om op een comfortabele manier diverse uithoeken van de wereld te bezoeken? Ik alvast wel! De wereld rondreizen is echt een verrijkende ervaring. Maar als we helemaal eerlijk zijn, zijn er zeker ook enkele uitdagingen verbonden aan ver reizen.
Voor mij – en vele anderen – is één van de grootste hindernissen van en naar je (verre) bestemming te geraken. Meestal kunnen we er niet om heen dat je meestal één of meerdere een lange afstands vluchten zal moeten nemen.

Langeafstandsvluchten kunnen behoorlijk belastend zijn. Zowel angst als klein lichamelijke ongemakken zijn zeker aspecten die niet te verwaarlozen zijn. Zelfs de angst voor meer ernstige problemen zoals bloedstolsels mogen niet worden vergeten

Dankzij onderstaande tips hoeven lange vluchten echter niet vreselijk te zijn, kunnen veel ongemakken worden vermeden. Zo kan je met een gerust en ontspannen gemoed op vakantie vertrekken en genieten vanaf het moment dat je vertrekt.

Blijf lezen om enkele eenvoudige en nuttige tips en trucs te ontdekken die lange aftands vluchten comfortabeler maken.

1. Vlieg op het juiste moment

Oost naar west

Als je naar het westen vliegt, zoals vanuit Europa naar de Verenigde Staten, is het prettig om in de avond te arriveren. Dit vermindert aanzienlijk een jetlag. Bij aankomst kun je meteen gaan slapen en de volgende ochtend uitgerust opstaan.

West naar oost

Vlieg je vanuit Europa naar Azië, dan is het wat lastiger om je ritme aan te passen omdat je ‘tegen de klok in’ vliegt. Indien je makkelijk kan slapen in een vliegtuig dan is het slim om een nachtvlucht te boeken, zodat je ’s ochtends bij aankomst meteen van je vakantie kunt gaan genieten. Is slapen tijdens de vlucht juist lastig voor je, dan is een dagvlucht dus een betere keus.

2. Wat is de beste plaats?

Stoel aan gangpad

Iedereen die ik sprak – reizigers en medische experts – raadde aan om een ​​stoel aan het gangpad te kiezen, zodat je regelmatig rondloopt en naar het toilet kan gaan zonder over je buur heen te moeten klauteren.

Terwijl veel mensen de voorkeur geven aan een stoel bij het raam voor de mooie start- en landingsgezichten en het kleine beetje privacy dat wordt geboden door het niet hebben van een andere persoon aan één kant van u, zijn gangpad-stoelen handig wanneer u op langere vluchten vliegt:

 • Een gangpad-stoel geeft je net iets meer ruimte.
 • Je hoeft niet over iemand heen te klimmen om even op te staan ​​of om het toilet te gebruiken..
 • Je bent beter in staat om de aandacht van de stewardess te trekken, indien nodig.

Stoel bij het raam

Slapen kan wat lastig zijn als je steeds op moet staan omdat de persoon naast je een kleine blaas heeft. Als je moeite hebt met in slaap vallen tijdens de vlucht – en enkel dan ! – verzeker je dan van een plekje bij het raam. Zo hoef je je geen zorgen te maken over andere passagiers die je lastigvallen op weg naar de wc. Dan dommel je ook niet in op de schouder van een onbekende medepassagier, maar tegen de zijkant van het vliegtuig.

Wat extra plaats

Upgrade uw stoel indien mogelijk.

 • Als je je het veroorloven of voldoende airmiles hebt gespaard om naar een hogere zit-klasse te upgraden , is het voor vluchten langer dan zes uur zeker de moeite om om te upgraden naar een stoel met meer beenruimte. Hoewel de extra ruimte voor iedereen geweldig is, ongeacht je grootte, geldt dit vooral als je aan de lange kant bent. Maar zelfs als je korter bent, geven die paar extra centimeters je een beetje meer ruimte om een ​​aantal dingen op te bergen die van pas komen tijdens je lange vlucht en / of staan je gewoon toe ​​om beter te rusten.
 • Wil je extra beenruimte zonder dat het je veel kost, dan is een plek bij de nooduitgang het meest ideaal (dan moet je ook de verantwoordelijkheden die daar bij horen er bij nemen.)
 • Sommige luchtvaartmaatschappijen staan je toe om je stoel te wijzigen zodra je incheckt. Als ze dit toestaan, probeer dan een stoel in een lege rij te vinden of met een lege stoel naast je. Op die manier kan je wat breder uit gaan liggen of zitten.

Ga voor je boekt naar Seat Guru om meer details en aanbevelingen over de beste plekken van jouw specifieke vlucht te krijgen.

3. Welke kleding draag ik best?

Wanneer u op lange afstand vliegt, is comfort een noodzaak. Houd je aan zachte, ademende, rekbare stoffen. Die geven je de beste bewegingsvrijheid en knellen, wrijven of schuren niet terwijl je urenlang in dezelfde positie zit. Oh, en draag schoenen die gemakkelijk aan en uit kunnen glijden, maar houd alsjeblieft je voeten in je eigen ruimte.
Veel reizigers vinden het vaak koud in het vliegtuig. Je doet er dus goed aan om comfortabele, maar ook vooral warme kleding mee te nemen. Trek verschillende lagen over elkaar aan. Zo hoef je bij aankomst in een warm land niet in je fleece-trui en wollen sokken rond te lopen.

Tips over do’s en don’t s qua outfit in het vliegtuig vind je hier

4. Gezondheidstips

Bewegen

Maak er een punt van om regelmatig – om de paar uur – op te staan ​​rond te bewegen in de cabine om pijnlijke spieren en stijve gewrichten te vermijden en een goede bloedcirculatie te verzekeren. Zo niet riskeer je op je bestemming je erg pijnlijk en ongemakkelijk te voelen bovenop de slaperigheid en desoriëntatie die veroorzaakt kan zijn door jetlag. Bovendien is er een reëel risico op diep-veneuze trombose op langeafstandsvluchten. Dit is met name het geval als u

 • onderliggende gezondheidsproblemen heeft
 • als u oestrogeen aan het aanvullen bent
 • onlangs een operatie heeft ondergaan.

Naast het dragen van de juiste kleding en het blijven hydrateren, kan bewegen tijdens uw vlucht deze gevaarlijke bloedstolsels helpen voorkomen.
Van urenlang in een drukcabine zitten kunnen je benen flink opzwellen. Steunkousen zorgen voor een betere bloedcirculatie en helpen tegen de zwelling. Ze zijn verkrijgbaar in de apotheek en kosten rond de 20 euro.

Slapen

Doe vooral korte dutjes. Langdurig in een slechte positie zitten/hangen, verhoogt namelijk de kans op veneuse thromboses.

Er wordt overigens afgeraden om echte slaappillen te gebruiken, omdat deze je duizelig en desoriëntatie kunnen geven en ook minder adequaat zullen laten reageren in een crisis situatie. Indien je gebruik van slaapmiddelen zou overwegen, begin er dan niet lukraak aan, (en neem zeker geen slaapmiddelen van iemand anders) maar bespreek het vooraf met je arts.

Het helpt als je het cabinepersoneel laat weten dat je wilt slapen tijdens de vlucht. Op die manier weten ze dat ze je niet lastig moeten vallen als ze langskomen met snacks en drankjes. Ze kunnen je ook de veiligheidsinstructies geven voordat je je klaar maakt voor de nacht.

5. Beperkt storende stimuli tijdens de vlucht

Geluid: Gebruik een witte ruis-app

We merken vaak dat zelfs de kleinste geluiden in een vliegtuig de slaap kunnen verstoren, omdat het zo dichtbij is. Koop goede oordopjes of geluidsblokkerende oortelefoons die uw oren niet pijn doen. Luchtvaartmaatschappijen leveren passagiers van economy class doorgaans een goedkope oortelefoon van slechte kwaliteit, waardoor het moeilijk is om een ​​filmdialoog te horen over het gezoem van het vliegtuig. (Opgewaardeerde passagiers daarentegen ontvangen primo-oortelefoons.) .
Lawaaiige buren, schreeuwende baby’s en passagiers die onrustig heen en weer drentelen maken het slapen er niet eenvoudiger op. Stop je oordoppen in je oren en soes weg!

Als u van plan bent om tijdens uw vlucht wat te slapen, overweeg dan het downloaden van een ruis-app op uw telefoon of tablet en het gebruik van ruisonderdrukkende hoofdtelefoons om ernaar te luisteren terwijl u dommelt.

Licht: Oogmasker

Draag een oogmasker. Het zal je maar overkomen dat je vlak bij die ene passagier zit die het bovenlicht op de hele vlucht aanhoudt. Veel luchtvaartmaatschappijen hebben altijd oogmaskers uitgedeeld, maar de meesten doen dit niet meer, dus je moet zeker overwegen om je eigen masker mee te nemen als je hoopt te gaan slapen.

6. Maak het jezelf comfortabel.

Kies voor gezelligheid Kussens en dekens worden ook niet vaak door luchtvaartmaatschappijen geleverd, dus als u echt klaar bent voor rustgevende ontspanning van goede kwaliteit, brengt u uw eigen kleine kussen en deken of oversized sjaal mee zodat u lekker kunt knuffelen en ontspannen. Breng een nekkussen, oogmasker en deken mee als u op reis bent in een economy class. (Ze worden kosteloos verstrekt als u een upgrade uitvoert.)

7. Voorkom verveling.

Als je normaal gezien een zelfs op afstand actieve persoon bent, is de kans groot dat je je verveelt tijdens een lange vlucht.

Bereid je entertainment voor de reis voor. Laad een elektronisch apparaat met films, tijdschriften en boeken en podcasts. Het hebben van een verscheidenheid aan materialen om je bezig te houden is van cruciaal belang,

Download voordat je aan boord gaat (best thuis wanneer je je reis voorbereidt) een heleboel e-books en podcasts en een playlist met je favoriete muziek zodat je iets te doen hebt als je niet slaapt of kijkt naar de film die wordt vertoond tijdens de vlucht. Je reis zal gegarandeerd sneller gaan!

Ik vind het leuk om mijn smartphone of tablet voor deze dingen te gebruiken, omdat dit voor een lichtere verpakking zorgt, en ik hem toch sowieso bij heb.Een lader of powerbank kan wel nuttig zijn, omdat er niet op alle vluchten stroom voorzien is naast je zetel.


Photo by Artem Bali from Pexels

8. Eten en drinken

Hydratatie is essentieel


Photo by Pixabay from Pexels

Hydratatie is een belangrijke factor wanneer je op een langeafstandsvlucht bent, vooral omdat vliegtuigcabines een lagere luchtvochtigheid hebben dan de meeste mensen gewend zijn. Veel mensen zijn in de verleiding om zo min mogelijk te drinken tijdens het vliegen om te voorkomen dat ze naar het kleine kamertje moeten gaan. Je zou je opgeblazen of verstopt kunnen voelen, last hebben van droge ogen en sinussen, je ijl in hoofd voelen en mogelijk de gevolgen van jetlag verslechteren.
Geen alcohol en koffie dus, maar wel water! Het drinken van veel water op een lange vlucht is een must. De droge lucht in vliegtuigen kan –net als alcohol- het lichaam uitdrogen en verergert de jetlag. Blijf dus hydrateren!

Vermijd cafeïne en alcohol

Een kopje koffie of glaasje wijn voelt vaak als ultieme ontspanning! Toch is dat een misvatting.

Terwijl je tijdens een oponthoud tijd op het vliegveld doorbrengt, lijkt een Starbucks of Costa misschien een goede manier om de tijd te doden maar het helpt je zeker niet als je tijdens de vlucht een oog dicht wilt doen.
Vermijd daarom cafeïne. Als je echt een koffie wilt drinken terwijl je wacht op boarden, kies dan voor een cafeïnevrije versie

Alcohol kan je lichaam uit drogen, ook daarmee moet je dus terughoudend zijn tijdens een lange vlucht.

Pak je eigen snacks in.

Zelfs als je niet degene bent die gratis snacks laat vallen, zou je ook wat van je eigen snacks moeten inpakken. Vliegtuigsnacks hebben de neiging om zout en vet te zijn, wat de effecten van uitdroging kan verergeren en oncomfortabel gas en een opgeblazen gevoel kan veroorzaken. Dat kan je tegen gaan met enkele gezonde hapjes om op te knabbelen tijdens de vlucht. Wij houden van fruit, geroosterde noten, baby wortels en ander gemakkelijk te eten voedsel. Eet niet te veel van het voedsel dat in het vliegtuig wordt geserveerd, adviseert American Airlines-stewardess Hsiao Hsiung. De luchtdruk verandert de smaak van voedsel, dus maaltijden komen vol met zout, wat kan leiden tot een oncomfortabel opgeblazen gevoel.
Heb je een speciaal dieet of ben je vegetarisch dan is het slim om vooraf je voorkeuren aan de luchtvaartmaatschappij door te geven als ze die optie aanbieden. Ben je sowieso niet zo gek op vliegtuigvoedsel dan kun je natuurlijk ook gewoon zelf wat eten meenemen. Je moet dan wel het cabinepersoneel lief aankijken om het voor je op te warmen.

9. Voorkom verkoudheid

In een besloten ruimte zijn met veel andere mensen maakt een internationale vlucht een broedplaats voor verkoudheid en griep. Je beste verdediging is je handen wassen voordat je je gezicht of voedsel aanraakt. Ook hier weer is goede hydratatie – en dus voldoende water drinken belangrijk – omdat te verhinderen dat je neusgangen kunnen uitdrogen en het voor ademhalingsvirussen makkelijker maken om het lichaam binnen te komen.

10. Ook best niet te vergeten

Toilettas

Het is altijd slim om een toilettas in te pakken met wat opfrissertjes voor tijdens je vlucht. Bijvoorbeeld ontsmettingsmiddel, bodylotion en tandpasta en een tandenborstel. Sommige luchtvaartmaatschappijen bieden deze producten aan, maar het kan geen kwaad ze zelf mee te brengen. Wanneer je ze aan boord moet kopen zijn ze sowieso een stuk duurder, en zweert ieder van ons niet bij zijn eigen merk? Let er wel op dat je niet meer dan de voorgeschreven hoeveelheid vloeistof inpakt!

Transport regelen

Uitgeven aan direct transport naar huis vanaf de luchthaven na een lange, lange vlucht – van een familielid, vriend, Uber / Lyft of een taxi. Vermijd groepshuttles. Na 30 uur van Australië naar New York City gereisd te hebben, moest ik twee uur wachten op een groepshuttle die ik had geboekt naar Connecticut. Dat was een frustrerende afsluiting van de meest vermoeiende reis van mijn leven!

Extra oplader

Neem een ​​extra oplader of powerbank mee voor het geval er geen werkende stekker op uw stoel zit. De mijne is van Samsung, en die heeft me nog nooit in de steek gelaten. Verpak de oplader in uw handbagage, want opladers zijn niet toegestaan ​​in ingecheckte bagage. Zo bent u gewapend indien u tijdens uw vlucht wat extra stroom moet tanken.

Deel gerust!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Klaar om health care burnout te bestrijden? 

 

Eén van de belangrijkste misvattingen over vreugde in de gezondheidsberoepen is dat gezondheidszorg ons gelukkig zou moeten maken. Maar de waarheid is – en we KUNNEN dit niet genoeg benadrukken – geluk gebeurt niet alleen. Je moet het laten gebeuren. 

Ontvang GRATIS het M.I.R.A.K.E.L e-boek met een stappenplan voor voorkomen of overwinnen van burn-out voor artsen, paramedici en andere gezondheidswerkers. 

Ontvang het GRATIS e-book

Klaar om health care burnout te bestrijden? 

 

Word lid van de Dandelions en je ontvangt e-mails met tips en trucs om je terug met plezier aan het werk te gaan in de gezondheidszorg

+ KRIJG TOEGANG TOT ONZE  GRATIS BIBLIOTHEEK  VOOR CREATIEVE GROEIENDE ONDERNEMERS

  1.  

JOIN DE DANDELIONS